Przejdź do treści

Ustawienia dostępności

Rozmiar czcionki
Wysoki kontrast
Animacje
Kolory

Tryb ciemny włączony na podstawie ustawień systemowych.
Przejdź do , żeby zmienić ustawienia.

Godło Polski: orzeł w złotej koronie, ze złotymi szponami i dziobem, zwrócony w prawo logo-sygnet Politechniki Morskiej w Szczecinie - głowa gryfa, elementy kotwicy i sygnatura PM
Logo Wydzialu
Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Transportu Politechniki Morskiej w Szczecinie

Unia Europejska

Publikacje Milena Bojanowska

Tytuł: Handling and transportation properties of rapeseed biomass as affected by particle size
Autor/Autorzy: Milena Bojanowska
Miejsce publikacji: Scientific Journals of the Maritime University of Szczecin-Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Szczecinie
Rok: 2023
Słowa kluczowe: biomass;  rapeseed meal; agricultural commodities; bulk storage;  logistics vulnerability
Abstrakt: Rapeseed by-products of seeds de-oiling, particularly expellers and post-extracted meal, are currently considered an important biomass that can be used as an alternative energy source, either in raw form or after conversion to biochar. Rapeseed biomass represents a difficult-to-handle cargo, mainly due to its sensitivity to mechanical, climatic, and biological impacts, as well as its dusty nature. This study aims to determine the physical properties of rapeseed meals and their fractions. Morphological and chemical features of six particle sets are investigated in order to explain the variation in their physical properties having importance in handling and transportation processes. The true density of fractions increases when the particle size decreases due to the diminishing quantitative share of seed coats. No correlation is observed between true and bulk densities, as the particle shape, surface sculpture, and adhesion affect the mutual particle arrangements. Along with a decrease in the particle size from 0.4 mm, a rapid decrease in the flowability is observed. The tendency of the finest dust (d < 0.075 mm) to form agglomerated complexes causes its lower bulk density, higher porosity, and higher angles of repose in comparison to coarse dust (0.075–0.4 mm). It is concluded that a relatively low tendency to free flowing of natural RSM is mainly caused by its wide-ranging particle size distribution and their geometry differentiation, which facilitate mutual particle interlockings. The known cases of blockages of silos, bins, hoppers, and transfer chutes may be mainly caused by the powder fractions (< 0.2 mm), with a much lower flowability than other particles.
Adres strony internetowej (link) do pełnego tekstu publikacji: https://repository.am.szczecin.pl/handle/123456789/2772
 

Tytuł monografii: Ekologiczne i środowiskowe aspekty towaroznawstwa jako nauki o jakości

Tytuł rozdziału monografii: Wpływ wielkość cząstek oraz składu chemicznego na sorpcje pary wodnej przez frakcje pyłowe śruty rzepakowej

Autor/Autorzy:  Milena Bojanowska

Rok: 2021

Słowa kluczowe:  higroskopijność; śruta rzepakowa;  pyły organiczne; cechy fizykochemiczne

Abstrakt: Celem badań była ocena wpływu wielkości cząstek śruty rzepakowej oraz ich składu chemicznego na zawartość wody równowagowej, ustalonej w procesach adsorpcji i desorpcji pary wodnej w t=25°C oraz przy wilgotności względnej powietrza w zakresie 30-90%. Stwierdzono, że higroskopijność cząstek śruty zależy zwłaszcza od koncentracji polisacharydów strukturalnych obecnych w dużym udziale w okrywie nasiennej, stąd wysokobiałkowe pyły (d<0,2 mm), pozbawione fragmentów łupin, charakteryzują się mniejszą zdolnością do pochłaniania pary wodnej. Najdrobniejsze pyły, o średnicy cząstek poniżej 0,075 mm, adsorbowały o około 30-40% mniejszą ilość pary wodnej niż frakcje najbardziej higroskopijne.

ISBN: 978-83-7421-345-5

Tytuł: Issues of Corrosion and Degradation under Dusty Deposits of Energy Biomass

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska, Jarosław Chmiel, Maria Sozańska, Bartosz Chmiela, Joanna Grudzień, Justyna Halska

Miejsce publikacji: Energies

Rok: 2021

Słowa kluczowe: Corrosion, degradation of coatings, energy biomass, hydrogen degradation, maintenance management, microbial corrosion

Abstrakt: The aim of the study is to identify and determine the role of microbial degradation taking place in dusty deposits in potential threats (i.e., destruction of protective coatings and development of corrosion) to the means of transport in conditions of transshipment of energy biomass. This paper presents the results of research on the impact of powdery fractions of wood biomass and biomass obtained from oil plants in the degradation of paint coatings and corrosion processes. During the research, exposure to simulated port climate, OM, SEM, and EDS studies were used. It has been found that the presence of the fraction containing protein compounds and amino acids (e.g., dust of rapeseed meal) stimulates the growth of microorganisms whose metabolism products favour the destruction of protective coatings and the development of corrosion. Under the same conditions, the destruction of protective zinc coatings has been observed. It was found that already 14 days of exposure to oily biomass deposits results in damage to paint coatings caused by microbiological processes. The 8-week exposure causes serious degradation of protective coatings and the base material itself. The biomass of wood origin, containing compounds of the tannin type, did not show as much aggressive activity as the biomass with protein compounds.

 

Adres strony internetowej (link) do pełnego tekstu publikacji: https://www.mdpi.com/1996-1073/14/3/534

Tytuł monografii: Innowacyjność jako narzędzie kreowania jakości

Tytuł rozdziału monografii: Właściwości sorpcyjne wybranych produktów ubocznych z przetwórstwa nasion oleistych

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska

Rok: 2019

Słowa kluczowe: nasiona oleiste, przetwórstwo, właściwości sorpcyjne

Abstrakt: Celem badań była ocena właściwości sorpcyjnych wybranych produktów odpadowych z przetwórstwa nasion oleistych tj. makuchów z czarnuszki, wiesiołka sezamu dyni oraz lnu, jako istotnego wyróżnika ich jakości technologiczno-transportowej. Badania obejmowały analizą zróżnicowania równowagi zawartości wody w wybranych produktach, wykreślenie izoterm adsorpcji i desorpcji pary wodnej w dwóch wariantach temperatur oraz wyznaczenie granicznej zawartości wody, zapewniającej ich trwałość.

ISBN: 978-83-7789-596-2

Tytuł: Specification and improvement of the technical and functional quality of food transport services

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska, Nikola Baranowska

Miejsce publikacji: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Problemy Transportu i Logistyki

Rok: 2018

Słowa kluczowe: cold chain, customer in TSL sector, food Logistics, klient sektora TSL, logistyka żywności, łańcuch chłodniczy, monitoring of cargo conditio, monitorowanie stanu ładunku, perishable goods, towary szybko psujące się

Abstrakt: The aim of the article is to study the approach to specification and improvement processes of services quality, represented by companies specializing in food transport, and to compare the results with recipients’ expectations. Two groups were included in the empirical study based on questionnaires prepared by the authors: road transport services providers and buyers. The results show that the pro-quality actions in the analyzed segment of TSL sector should focus on timeliness as well as on quality attributes related to cargo itself, such as: guarantee of no accidental damage or loss to goods, full quantitative and qualitative compatibility, possibility of cargo tracking by clients and extended scope of commodity condition monitoring. The above aspects have greater importance at evaluating of operators by the customers surveyed than application of technologies dedicated to selected food groups (e.g. modified/controlled atmosphere), or availability and comprehensiveness of the services offered.

 

Adres strony internetowej (link) do pełnego tekstu publikacji: https://wnus.edu.pl/ptil/pl/issues/

Tytuł: Wpływ certyfikowanych systemów zarządzania na kształtowanie jakości usług transportowych żywności

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska, Nikola Baranowska

Miejsce publikacji: Problemy Jakości

Rok: 2018

Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, cold chain, doskonalenie usług transportowych, food safety, improvement of transportation services, jakość usług logistycznych, łańcuch chłodniczy, perishable goods transport, quality of logistic services, transport towarów szybko psujących się

Abstrakt: Celem pracy było określenie wpływu systemowego podejścia do problematyki jakości usług, potwierdzonego przez jednostkę certyfikującą, na rozwiązania techniczne i organizacyjne stosowane przez przedsiębiorstwa transportu żywności. Badania własne przeprowadzone zostały na grupie usługodawców oraz usługobiorców transportu (odpowiednio 18 i 40 podmiotów) metodą kwestionariusza ankietowego. Przeanalizowano znaczenie i efekty wdrażania systemów zarządzania jakością i/lub bezpieczeństwem w transporcie żywności. Stwierdzono pozytywny wpływ nieobligatoryjnych standardów na podejście przewoźników do kształtowania jakości usług transportowych, zarówno w aspekcie technicznym (np. modernizacja środków transportu; informatyzacja), jak i funkcjonalnym (np. terminowość; uwzględnianie oczekiwań klientów).

 

Adres strony internetowej (link) do pełnego tekstu publikacji: http://sigma-not.pl/publikacja-116050-wp%C5%82yw-certyfikowanych-system%C3%B3w-zarzadzania-na-kszta%C5%82towanie-jako%C5%9Bci-us%C5%82ug-transportowych-%C5%BCywno%C5%9Bci-problemy-jakosci-2018-9.html

Tytuł monografii: Towaroznawstwo w badaniach i praktyce - Kierunki badań i rozwoju produktów nieżywnościowych

Tytuł rozdziału monografii: Higroskopijność wybranych biopaliw stałych w aspekcie ich podatności przechowalniczej

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska, Martyna Szoka

Rok: 2017

Słowa kluczowe: Biomasa, biomass, izotermy sorpcji, shea nut cake, sorption isotherms, wytłoki z masłosza

Abstrakt: Celem badań była ocena higroskopijności: wytłoków z masłosza, trocin bukowych oraz peletów drzewnych, stanowiących biomasę energetyczną, w aspekcie ich podatności przechowalniczej. Kryterium wyboru biopaliw stanowiła ich dostępność na rynku krajowym jesienią 2015 r. oraz wzrastający import biomasy (w tym wytłoczyn) w okresie poprzedzającym badania (2009-2014). Doświadczenia obejmowały oznaczenie metodą statyczną zmian zawartości wody w procesie adsorpcji pary wodnej w próbkach biomasy, przechowywanych w komorze klimatycznej w temperaturze 18°C oraz przy wilgotności względnej powietrza φ = 30%, 45%, 60%, 75%, 90%. Próbki biopaliw scharakteryzowano ponadto oznaczając ich skład granulometryczny, gęstość rzeczywistą, nasypową oraz porowatość zewnętrzną. Higroskopijność badanych biopaliw stałych i zaobserwowane zmiany jakości wywołane oddziaływaniem wody obniżają ich podatność przechowalniczą. Niską odporność przy wysokiej aktywności wody wykazują zwłaszcza wytłoki z masłosza (rozwój drobnoustrojów) oraz pelet drzewny (fizyczny rozkład cząstek). Peletowanie biomasy drzewnej nie zapewnia stabilności kształtu i wymiarów cząstek w warunkach wysokiej wilgotności względnej powietrza.

ISBN: 978-83-949236-3-1

Tytuł: Changes in chemical composition of rapeseed meal during storage, influencing nutritional value of its protein and lipid fractions

Autor/Autorzy: Milena Bojanowska

Miejsce publikacji: JOURNAL OF ANIMAL AND FEED SCIENCES

Rok: 2017

Słowa kluczowe: amino acids, fatty acids, feed evaluation, oxidation, protein degradation, rapeseed oilmeal

Abstrakt: The aim of the study was to analyse the quality changes in rapeseed meal (RSM) in the presence of oxygen and water vapour at elevated temperature. The chemical composition of fresh and after storage (30 days at 40 °C and 80% relative humidity) samples of RSM was determined. In comparison with fresh samples significant differences in the meal after storage in the content of true protein (35.7 vs 37.5% DM), crude fat (6.8 vs 7.5% DM), crude fibre (11.5 vs 10.6% DM), methionine (7.7 vs 8.2 g · kg−1 DM), cysteine (8.2 vs 8.9 g · kg−1 DM) and arginine, histidine, aspartic acid, glutamic acid, tannic acid and phytic phosphorus were observed. After storage, the content of butyric, caproic, caprylic and palmitoleic acids increased, while concentration of lauric, stearic and oleic acids decreased. Proportion of saturated fatty acids in total fatty acids raised (19.7 vs 14.3%) and that of unsaturated fatty acids declined (80.3 vs 85.7%). The storage had influence on acid and peroxide values of oil, increasing them to 20.9 mg KOH · g−1 and 27.08 meq · kg−1, respectively. No significant differences in the content of starch, sugar, some amino acids (including lysine) and polyunsaturated fatty acids in fresh and post-storage meal were noticed. Aflatoxins B1, B2, G1, G2 and ochratoxin A were not detected after storage. It can be concluded that storage conditions affect adversely the quality of RSM having the moisture content only slightly above the recommendation (12.7 vs 12.5%) and simultaneously changing significantly its protein and lipid profiles.

 

Adres strony internetowej (link) do pełnego tekstu publikacji: https://doi.org/10.22358/jafs/74292/2017

Autor: Karolina Małecka

Przeglądarka Internet Explorer nie jest wspierana

Zalecamy użycie innej przeglądarki, aby poprawnie wyświetlić stronę